I made this widget at MyFlashFetish.com.

уторак, 15. март 2011.

Poljubac je susret najlepsi na svetu!

Dan Sv. Valentina, 14. februar, verovatno je dan ispunjen najvećim brojem poljubaca. S obzirom da se slavi kao Dan zaljubljenih, ljube se i mladi i stari i oni koji su zaljubljeni i oni koji nisu. Bilo bi lepo videti globalni satelitski snimak planete na ovaj praznik; pretpostavljam da bi dominirala crvena boja, a omiljeni poklon i motiv bi sigurno bio srce.

Činjenica je da (skoro) svi vole da se ljube. To je jedan od najlepših i najintimnijih izraza emocija. Od poljupca u obraz, čelo, ruku, vrat zaključno sa vrhunskim tzv. francuskim poljupcem. S obzirom da se kod ovog poslednjeg tipa poljupca angažuje i pokreće 29 facijalnih mišića on predstavlja i odličnu vežbu za održavanje mladalačkog izgleda i za zatezanje mišića lica. Neki ovu vežbu upražnjavaju redovno, neki retko, neki to rade dobro, drugi previše vlažno. Ima i onih koji to rade nežno, dok drugi preferiraju vakuum varijante.

Nauka koja proučava ljubljenje se zove, nimalo romantično, filematologija. Neki od zaključaka do kojih se došlo studijama u ovoj oblasti pokazuju da se otprilike 2/3 ljubavnih parova ljubi zatvorenih očiju pri čemu krive glavu na desnu stranu. Takodje, utvrdjeno je da se jednominutnim poljupcem prosečno gubi nešto manje od trideset kalorija.


Ukoliko ima onih koji se od ljubljenja uzdržavaju iz straha (a strah od ljubljenja se zove filematofobija) od prenošenja bakterija i virusa, možda ih umiri činjenica da se znatno više virusa prenese rukovanjem nego ljubljenjem. Iako parovi tokom poljupca razmene (po nalazima baltimorskih naučnika) oko 280 različitih bakterija, čak 95% njih je bezopasno. Šta više, pojačano lučenje pljuvačke tokom poljupca podiže imunitet, štiti zube i sprečava neprijatan zadah.


Ipak, muškarci koji redovno ljube našminkane žene trebalo bi da razmisle o sledećoj statistici: njihova partnerka godišnje “pojede” 2,5 karmina, a oni “samo” 2/3 jednog komada karmina, što takodje nije zanemarljiva količina hemikalija!



Da je poljubac čudo, učimo odmalena. Neke od mainstream bajki kao lajtmotiv nose životnu poruku poljupca – budjenje Trnove Ružice ili magična transformacija žabe u princa, na primer… I, tako je oduvek i zanavek. Ovaj snažni emotivni čin inspiracija je mnogima, a medju najlepšim umetničkim delima, od kojih vas prodju žmarci, su strasni, klinč “Poljubac”, skulptura Ogista Rodena i “zlatnosjajnovrcavovatrometsnažna” istoimena slika Gustava Klimta. Što se tiče poezije, za mene, jedan od najlepših stihova na ovu temu je onaj Preverov: "Ako prestaneš da me ljubiš, čini mi se umreću ugušena".


Kad je već tako, zašto da čekamo izmišljene praznike jednom godišnje, hajde da živimo...

Нема коментара:

Постави коментар